SLIK GJØR DU MED TIPSINGEN

Hvorfor legge igjen tips?

Det engelske ordet for tips, «tip», står for «To Improve Promptness» og det er et ytterligere aspekt av tipskulturen. Du betaler rett og slett for bedre service, og i flere tilfeller gjøres dette i forkant av tjenesten. Dette er ganske vanlig i for eksempel USA.

Råd om tips 

For lite tips, kan iblant være verre enn å ikke legge igjen tips i det hele tatt. Unngå fristelsen med å tømme lommeboken for småpenger. Det enkleste er å ta utgangspunkt i en prosentsats av totalbeløpet. Sørg alltid for at du har litt kontanter tilgjengelig. Her er noen tommelfingerregler som er greie å ha oversikt over:

Taxireiser

Er du i England, Canada eller USA, kan du legge på 10-15 % tips. I flere andre land, holder det med å runde opp. Tar du derimot taxi i Singapore, Vietnam, Sør-Korea eller Japan, behøver du ikke å bry deg om noe annet enn det som står på taksameteret.

På restauranten

I restaurantbransjen lever mange i utlandet fremdeles på tips. 10 % på toppen av beløpet, er et bra utgangspunkt om opplevelsen lever opp til forventningene. I USA derimot, kan personalet bli skikkelig fornærmet om du gir for lite. Der er det oftest vanlig med 15-20 %. Ting er helt annerledes i Kina. Der er det ikke akseptert å gi tips i det hele tatt.

På hotellet

Hva er rimelig å gi? En euro eller dollar per veske, er ofte passende i de fleste land. Rengjøringspersonalet kan også få tips for arbeidet sitt. Tenk på å gi en euro per natt, så får du bra service, samt du kan føle deg trygg på at du følger lokale skikker.

Unngå å lete rundt i lommene etter mynter og sedler du ikke har. Veksle før du reiser, så er du klar så snart du kommer frem.