Ikke bekymre deg, du kan betale med kortet ditt

Absolutt, det er falske nettsider, kortnumre som blir stjålet og til og med manipulerte minibanker. Problemer eksisterer, men betalingsløsningene utvikles også og blir stadig sikrere. Og de fleste svindelforsøkene kan unngås ved å være forsiktig.

Beskytt deg mot bedragerie & svindel

Her er noen tips om hvordan du kan beskytte deg selv og andre mot svindel på nettet, via sms, samtaler og i sosiale medier.

Hold hemmelige koder hemmelige

Et virkelig vellykket bedrageri er når bedrageren får tak i både kortet ditt og koden din. Det ville bety full tilgang til kontoen din. Derfor er det ekstra viktig at du beskytter koden din når du bruker kortet ditt i en butikk eller en minibank. Pass på at ingen ser over skulderen din når du taster den inn, og skriv den ikke opp. Ikke engang som en kontakt i telefonen din...

Skimming

Skimming innebærer at kortet ditt blir kapret ved at kortinformasjonen din kopieres. Hvis kontoen din blir kapret, blir den ofte tømt raskt, noen ganger i sanntid, og ofte på et helt annet sted.

Sjekk alltid minibanken før du bruker den. Hvis den virker merkelig, for eksempel hvis det er noe tykt rundt kortsporet, bør du ikke bruke den. Minibanker kan også ha en skjult kamera montert for å fange opp koden din, så her gjelder det også å beskytte koden din, for eksempel med hånden din.

Ikke la noen ta med seg kortet ditt når du skal betale, ha alltid kortet under oppsyn. En god ide kan være å ikke ha for mye penger på kontoen som kortet ditt er knyttet til. Sett sparepengene på en sparekonto i stedet.

Borte bra, hjemme best - sett grenser for kjøp

I nett- og mobilbanken kan du endre innstillingene for kortet ditt. Der kan du for eksempel legge inn regionale sperre for forskjellige geografiske områder og åpne eller stenge kortet for nettkjøp. På denne måten kan du sørge for at det kun er mulig å handle med kortet ditt innenfor de områdene der du selv handler. Hvis noen uautoriserte får tak i kortet ditt, begrenser dette mulighetene for å bruke kortet.

Sperre kortet ditt

Hvis kortet ditt er mistet eller stjålet, eller hvis du tror noen har fått tak i koden og kortinformasjonen din, bør du sperre kortet umiddelbart.